Glavni karakter u biblijskoj Knjizi o Tobitu? Vodja visokog andjeoskog Saveta? Mladi muškarac koji živi u modernom svetu? Tobajas je sve to i toliko mnogo više.

Istorija: Andjeo koga znamo kao Tobajasa živeo je mnoge, mnoge živote na Zemlji. Uzeo je njegovo ime iz apokrifne knjige Biblije koja beleži njegov život kao Tobita, čestitog jevreja u zemljama Srednjeg Istoka. Nakon što je Tobit oslepeo u nesreći, njegov sin Tobajas ukrcao se na putovanje da se pobrine za porodični posao. Njegova naredna avantura, zajedno sa psom ljubimcem, džinovskom ribom i prerušenim andjeoskim putnikom inspirisala je bezbrojna prepričavanja u pričama i slikama.

Nakon čudesnog vraćanja vida, Tobit je živeo još mnogo godina pre nego što je umro i naposletku se vratio radi poslednjeg života. Ponovo je živeo kao pravdoljubiv jevrej u zemljama Izraela, ali ovaj put njegova sreća je pošla naopako. Izdat i stavljen u zatvor, njegova zemlja i porodica ukradeni, Agos, kako se onda zvao, čamio je u očaju mnoge godine. Dok je bio bolestan i pri kraju svojih dana, pojavio mu se andjeo u obliku ptice, pevajući na prozoru zatvorske ćelije o čudima daleko izvan. Agos  je pustio njegovu ljutnju i mržnju i predao se najvećoj ljubavi koju je ikad znao, ljubavi njegove sopstvene duše. Otpuštajući fizička ograničenja iskusio je istinsko prosvetljenje, napustio svoje fizičko telo i zauzeo svoje mesto u andjeoskim ravnima kao potpuno uzašli Majstor.

Trenutna era: 1999. Tobajas je uz pomoć Gabrijela, Metatrona i mnogih drugih, odaslao prodoran poziv na budjenje i ponovno ujedinjenje. Njegove mesečne poruke, kanalisane kroz njegovog voljenog bivšeg sina, sada poznatog kao Džefri Hopi, brzo su našle svoj put do srca ljudi koji se bude, onih sa kojima je on zajedno radio u davnim prošlim vremenima. Sa porukama ljubavi, utehe i slobode, Tobajas je nudio neprestanu podršku ljudima u onome što je on nazvao “najveća evolucija svesti koju je čovečanstvo ikad iskusilo.”

Tobajas je govorio kroz Džefri Hopi deset godina, a onda je izabrao da se vrati na Zemlju radi dugo-očekivanog života proslave i radosti. Nakon godina pripreme, Tobajas je dao njegovu poslednju poruku čovečanstvu, napustio njegove andjeoske dužnosti i potpuno stupio u njegovo deset godina staro “vozilo” telo 19.07.2009. Dok on izrasta u mladog muškarca, mi se nadamo da će jednog dana Tobajas naći svoj put nazad Grimiznom Krugu i voljenim ljudskim andjelima sa kojima je toliko mnogo delio.